Az elektromos robogómotor kulcsfontosságú elem, kefés és kefe nélküli változata is létezik. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy mit érdemes tudni erről az alkatrészről, és annak is, hogy milyen előnyei vannak a kefe nélküli típusnak a kefés típussal szemben.

 

A sok-sok előny miatt a nálunk kapható elektromos robogók kefe nélküli agymotorral lettek felszerelve, nem véletlen, hogy egyre többen választják ezt a változatot.

 

A jármű kiválasztása során az elektromos robogó motorja kiemelt fontosságú. Hatékonyság, megbízhatóság, zaj és élettartam tekintetében is meghatározó szerepe van az alkatrész típusának.

 

Tökéletes választás a kefe nélküli elektromos robogómotor

 

A kefe nélküli elektromos robogómotor egy villanymotor, egyenáramú táplálással. Ez felelős a működés megkezdésének lendületéért, a teljesítmény előállításáért. Elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel van ellátva, egyenesen arányos benne az áram, a feszültség, a nyomaték és a fordulatszám. 

 

A működés során nem mozognak a tekercsek (elektromágnesek), helyettük az állandó mágnesek forognak. Eközben az armatúra nyugvó marad. A elektronikus vezérlője pedig egy félvezetős áramkör.

 

A kefe nélküli agymotorok számos előnnyel rendelkeznek a kefés változatokkal szemben. Ide sorolható például a jobb megbízhatóság és hatékonyság, a hosszabb élettartam és a kisebb zajszint. A hosszabb élettartamhoz az is hozzájárul, hogy nincs kefe az alkatrészben, ami elkophatna. Továbbá az elektromágneses interferencia kisebb, illetve a működés során nem keletkezik szikra a kommutátornál.

 

Nem kell attól tartani, hogy szennyeződés kerül a belsejébe

 

A kefe nélküli változat esetében nem kell attól tartani, hogy szennyeződés kerül a belsejébe, ugyanis teljesen zárt, így külső hatásoktól védve van. Ez annak köszönhető, hogy a forgórészen nincs huzalozás, a motorházhoz vannak rögzítve a tekercsek, és így a keletkezett hőt hővezetéssel tudja leadni az alkatrész, nincs szükség légáramra a belső részben a hűtéshez.

 

A kefe nélküli agymotorok esetében rendkívül magas az elérhető teljesítmény, amit szinte csak a melegedés korlátoz, ami kárt tehet a mágnesekben. A kefe nélküli típusok sokkal hatékonyabban alakítják át az elektromosságot mechanikai erővé, mint a kefés változatok. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy mentesek az elektromos és súrlódási veszteségektől a kefék hiánya miatt. Ennek az alkatrésznek a kefés változattal szemben az a hátránya, hogy magasabb költséggel kell számolni, amelynek egyik fő oka az, hogy összetett elektronikus sebességvezérlőre van szüksége.

 

Például a ZT-24 Warrior 2.0 ZTECH elektromos robogó is kefe nélküli agymotorral van felszerelve, amelynek névleges teljesítménye 2000W, névleges feszültsége pedig 72V. A jármű maximális sebessége 45 km/h, és a maximális hatótávolsága 60 km. Egy 72V-os, 20Ah-os grafén, ólomsavas akkumulátorral lett ellátva. Maximális terhelhetősége 145 kg. Fehér, szürke, piros és fekete színekben kapható. 

 

A mágnesek a kerékkel együtt forognak

 

A kefe nélküli agymotor esetében a motort a kerékagyba építik, szilárdan a tengelyhez rögzítve az állórészt, a mágnesek a kerékkel együtt forognak. A jármű kerékagya maga a motor.

 

Elektromos robogókkal kapcsolatban elérhetőségeinken lehet érdeklődni. Nagykereskedés vagyunk, így kizárólag partnerek felé értékesítünk, a magánszemélyek ezen cégeket kereshetik fel, amennyiben vásárolni szeretnének.

 

Folyamatosan bővülő raktárkészlettel rendelkezünk. A termékek megtekintésére előzetes időpont-egyeztetés után van lehetőség a törökbálinti bemutatótermünkben.