Ztechbike

Mit érdemes tudni az elektromos robogókról?

Az elektromos robogómotor kulcsfontosságú elem, kefés és kefe nélküli változata is létezik. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy mit érdemes tudni erről az alkatrészről, és annak is, hogy milyen előnyei vannak a kefe nélküli típusnak a kefés típussal szemben.

A sok-sok előny miatt a nálunk kapható elektromos robogók kefe nélküli agymotorral lettek felszerelve, nem véletlen, hogy egyre többen választják ezt a változatot.

A jármű kiválasztása során az elektromos robogó motorja kiemelt fontosságú. Hatékonyság, megbízhatóság, zaj és élettartam tekintetében is meghatározó szerepe van az alkatrész típusának.

Tökéletes választás a kefe nélküli elektromos robogómotor

A kefe nélküli elektromos robogómotor egy villanymotor, egyenáramú táplálással. Ez felelős a működés megkezdésének lendületéért, a teljesítmény előállításáért. Elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel van ellátva, egyenesen arányos benne az áram, a feszültség, a nyomaték és a fordulatszám. 

A működés során nem mozognak a tekercsek (elektromágnesek), helyettük az állandó mágnesek forognak. Eközben az armatúra nyugvó marad. A elektronikus vezérlője pedig egy félvezetős áramkör.

A kefe nélküli agymotorok számos előnnyel rendelkeznek a kefés változatokkal szemben. Ide sorolható például a jobb megbízhatóság és hatékonyság, a hosszabb élettartam és a kisebb zajszint. A hosszabb élettartamhoz az is hozzájárul, hogy nincs kefe az alkatrészben, ami elkophatna. Továbbá az elektromágneses interferencia kisebb, illetve a működés során nem keletkezik szikra a kommutátornál.

Nem kell attól tartani, hogy szennyeződés kerül a belsejébe

A kefe nélküli változat esetében nem kell attól tartani, hogy szennyeződés kerül a belsejébe, ugyanis teljesen zárt, így külső hatásoktól védve van. Ez annak köszönhető, hogy a forgórészen nincs huzalozás, a motorházhoz vannak rögzítve a tekercsek, és így a keletkezett hőt hővezetéssel tudja leadni az alkatrész, nincs szükség légáramra a belső részben a hűtéshez.

A kefe nélküli agymotorok esetében rendkívül magas az elérhető teljesítmény, amit szinte csak a melegedés korlátoz, ami kárt tehet a mágnesekben. A kefe nélküli típusok sokkal hatékonyabban alakítják át az elektromosságot mechanikai erővé, mint a kefés változatok. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy mentesek az elektromos és súrlódási veszteségektől a kefék hiánya miatt. Ennek az alkatrésznek a kefés változattal szemben az a hátránya, hogy magasabb költséggel kell számolni, amelynek egyik fő oka az, hogy összetett elektronikus sebességvezérlőre van szüksége.

Például a ZT-24 Warrior 2.0 ZTECH elektromos robogó is kefe nélküli agymotorral van felszerelve, amelynek névleges teljesítménye 2000W, névleges feszültsége pedig 72V. A jármű maximális sebessége 45 km/h, és a maximális hatótávolsága 60 km. Egy 72V-os, 20Ah-os grafén, ólomsavas akkumulátorral lett ellátva. Maximális terhelhetősége 145 kg. Fehér, szürke, piros és fekete színekben kapható. 

A mágnesek a kerékkel együtt forognak

A kefe nélküli agymotor esetében a motort a kerékagyba építik, szilárdan a tengelyhez rögzítve az állórészt, a mágnesek a kerékkel együtt forognak. A jármű kerékagya maga a motor.

Elektromos robogókkal kapcsolatban elérhetőségeinken lehet érdeklődni. Nagykereskedés vagyunk, így kizárólag partnerek felé értékesítünk, a magánszemélyek ezen cégeket kereshetik fel, amennyiben vásárolni szeretnének.

Folyamatosan bővülő raktárkészlettel rendelkezünk. A termékek megtekintésére előzetes időpont-egyeztetés után van lehetőség a törökbálinti bemutatótermünkben.